solar.jpg

SOLAR

DE SCHAKEL TUSSEN FABRIKANT EN KLANT

 

Solar is vanouds een technische groothandel op het gebied van elektrotechniek, sanitair, verwarming en ventilatietechniek. Met maar liefst 350.000 unieke artikelen, waarvan er 60.000 op voorraad liggen in de distributiecentra in Alkmaar en Duiven, vormen ze een belangrijke schakel tussen fabrikant en klant.

 

Olav Vissers is vanaf 2014 Vice President Supply Chain bij Solar. Hij vertelt over een belangrijke strategische verandering die sinds kort is ingezet. “Wij zitten middenin een transformatie waarbij we van technische groothandel veranderen in een sourcing en services onderneming. In plaats van te verkopen voor de fabrikant verleggen we onze focus naar het inkopen voor de klant. Daarbij laten wij ons leiden door de snel veranderende wensen en behoeftes van klanten. Hoe kunnen wij dingen voor hen oplossen? Dáár moeten we onze service op aan gaan passen.”

 

Op 15 oktober 2015 sloot Solar een hernieuwd 5-jarig contract met GVT Group of Logistics. Binnen het groot landelijke distributienetwerk, waar ook Greuter en HSL toe behoren, worden voor Solar maar liefst 350.000 stops per jaar gerealiseerd. “We zijn samen met de GVT Group een transport optimalisatie traject gestart, waarbij we van een totaal dedicated vervoersconcept overstappen op semi-dedicated”, vertelt Vissers. “Dit betekent dat GVT andere goederen bij mag laden, waardoor er efficiënter gebruik wordt gemaakt van bepaalde routes. We hadden altijd al prima tarieven, maar die zijn nu nog competitiever. Een win/win situatie voor beide partijen.” Ook binnen dit nieuwe concept speelt de chauffeur die uiteindelijk de goederen aflevert bij een klant, een cruciale rol. “Die rol moet je zeker niet onderschatten. Een chauffeur is het visitekaartje van Solar en bepaalt in die ‘last mile’ in hoge mate de service-beleving en tevredenheid van een klant”, aldus Olav Vissers.

 

Solar heeft mooie plannen voor de samenwerking met GVT Group of Logistics. “Door ons partnership willen wij aan controle winnen, o.a. om de zichtbaarheid van de goederen in de keten te verbeteren”, vertelt Vissers. “Onze branche is op dat gebied nog in ontwikkeling, GVT kan ons op basis van hun ervaring goed adviseren. Zij zijn bijvoorbeeld in staat de klant een sms te sturen over de juiste aflevertijd. Onze systemen worden daar nu ook op ingericht.”

 

Er zijn nog meer uitdagingen die Solar samen met GVT Group of Logistics wil aanpakken, zoals het terugdringen van de lege kilometers en home deliveries voor de steeds groter wordende B-2-C markt. “GVT denkt met ons mee, komt met goede ideeën. Het is een pragmatisch bedrijf, met een hands-on mentaliteit”, aldus Vissers. “Ze zijn toegankelijk en reageren snel. Ik heb in het verleden samengewerkt met grote vervoersbedrijven. Die hoefde ik ’s avonds of in het weekend echt niet te bellen als er ergens een probleem was. Wil of Stan kan ik altijd bereiken, dat is heel prettig. Ik vertrouw erop dat we samen in staat zijn de business uit te bouwen, te verbeteren en verdere groei te realiseren.”

 

''GVT IS HEEL TOEGANKELIJK, REAGEERT SNEL, OOK IN HET WEEKEND!''

Hiervoor komen wij elke ochtend uit ons bed

En daarom moet u bij GVT zijn...