rail.jpg

GVT versterkt positie op het spoor

06/10/2017

 

Autowegen lopen vol en Europese waterwegen zijn vaak niet toereikend. Daardoor wordt vervoer per spoor alsmaar belangrijker voor het internationale goederenverkeer. Niet voor niets kende Railport Brabant in de 7 jaar van zijn bestaan een flinke groei en wordt de terminal dit jaar verder uitgebreid. Ook werd onlangs een railterminal in Polen aangekocht. Steeds meer treinverbindingen komen er vanuit Tilburg tot stand, waarbij continentale en maritieme stromen op een steeds slimmere wijze aan elkaar gekoppeld worden. Buiten het Rotterdamse havengebied is Railport Brabant de enige railterminal in de wijde omgeving die dergelijke grote goederenstromen kan faciliteren.

 

Extra sporen bij RPB

De elektrificatie van het spoor in het voorjaar van 2016 was een grote stap voorwaarts in de verdere ontwikkeling van Railport Brabant. Internationale treinen kunnen sindsdien direct de terminal binnenrijden en hoeven niet eerst van locomotief te wisselen. Die dure last/first mile is daarmee voorgoed verleden tijd. Dit jaar is, grenzend aan de terminal, 10.000 m² extra grond en extra spoorinfra aangekocht, waardoor de opstelruimte voor wagons wordt verdubbeld. Als eind 2017 de uitbreidingswerkzaamheden zijn afgerond, kunnen er maar liefst 2 treinen met een lengte van ieder 700 meter bij Railport Brabant binnenkomen. Uiteraard voldoet ook dit GVT-terrein aan de hoogste TAPA-A veiligheidseisen, met moderne hekwerken, speedgates en camera controles. Treinen die s nachts arriveren, kunnen veilig binnen de hekken worden opgesteld en hoeven niet te wachten op openbare goederen emplacementen.

 

Dagelijkse Port Shuttle naar Rotterdam

Onlangs werd er een samenwerkingsverband getekend tussen Port of Rotterdam, Gemeente Tilburg en GVT Group of Logistics over een dagelijkse port shuttle naar Rotterdam. Railport Brabant fungeert daarbij als belangrijk voor- en achterportaal voor de Rotterdamse haven, waar bedrijven hun containers kunnen droppen. De Port Shuttle brengt ze naar elke gewenste terminal in de Rotterdamse haven, niet gehinderd door regels over een minimaal af te leveren aantal containers (call size). Dit is een voordeel ten opzichte van de barge, die in Rotterdam alleen mag aanmeren aan een terminal als minimaal de helft van de containers op het schip gelost/geladen kan worden. Vanaf juli 2017 komt er ook een Port Shuttle naar de haven van Antwerpen (3 maal per week).

 

Nieuwe Poolse terminal in Rzepin

Sinds kort heeft GVT een meerderheidsbelang in de Poolse railterminal Rzepin (RTR), waar nu hard gewerkt wordt aan de modernisering van het terrein. De 10 Poolse medewerkers worden overgenomen en de railterminal krijgt de herkenbare GVT uitstraling en TAPA-A beveiligingslicentie.

 

Rzepin ligt tussen Frankfurt Oder en Poznan, net over de Poolse grens in een economisch sterk gebied met grote productiebedrijven, waar veel goederen worden vervaardigd voor de Benelux, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Binnen 24 uur zijn de containers per trein in Tilburg, waar vandaan GVT de producten verder naar de eindbestemming kan doorsluizen. In de toekomst zullen zon 30.000 tot 35.000 containers per jaar via deze nieuwe spoorverbinding worden vervoerd. Veelal lading die nu nog over de weg gaat, maar die GVT via het spoor op een duurzame wijze kan aanleveren bij de vele Europese distributiecentra in de regio Tilburg.

 

Treinverbinding met China

De treinverbinding tussen Tilburg en China wordt steeds populairder. Vooral het vervoer van personenautos per trein is momenteel erg in trek. Vanaf RPB vertrekt er inmiddels al 3 keer per week een trein richting Chengdu. In de nabije toekomst zal het ook mogelijk zijn om, naast volle containers, groepage zendingen via deze zijderoute te vervoeren, waarbij RPB de functie van douane-depot vervult.

 

Onderstaand schema in de vorm van een illustratie weergeven (met wellicht een trein erbij, zoals op de product kaarten):

 

Spoor verbindingen:

  • Eindhoven – Rotterdam dagelijks 
  • Tilburg – Rotterdam dagelijkse Port Shuttle
  • Tilburg – Rzepin (PL) 3 x per week
  • Tilburg – Chengu (CN) 3 x per week
  • Tilburg – Wenen (AT) – Boedapest (HU) vanaf juli, ?? x per week
  • Tilburg – Antwerpen vanaf juli, 3 x per week

 

Op onze gloednieuwe website voor intermodaal transport vindt u altijd de meest actuele trein- en barge verbindingen. Ook kunt u hier zelf de boekingen doen. Kijk op www.gvtintermodal.com

Hiervoor komen wij elke ochtend uit ons bed

En daarom moet u bij GVT zijn...