Tesla
Dynamisch en veeleisend

Tesla is een jong en snel groeiend bedrijf, toonaangevend in de moderne auto-industrie. Deze Amerikaanse producent van elektrische auto’s heeft in korte tijd een enorme populariteit verworven. Tesla is de enige autofabrikant ter wereld die direct aan de consument levert, zonder tussenkomst van een importeur. In 2013 vestigde Tesla zich in Tilburg, waar logistiek manager Sjef Rensman verantwoordelijk is voor het totale transport pakket, inkomend en uitgaand.

“We hebben hier in Tilburg een assemblage hub, de enige in Europa. Dat betekent dat we de Tesla Model S hier in elkaar zetten, voor consumenten in de Europese Unie. De onderdelen komen uit onze Amerikaanse fabriek in Californië”, vertelt Rensman. “Alle onderdelen en spare parts die we binnenkrijgen zijn geladen in containers. BTT verzorgt voor ons het complete inkomende pakket: vanuit Rotterdam of soms ook Antwerpen komen de containers veelal per barge naar Tilburg. Op het hele traject vanaf de fabriek in Fremont tot ons pand in Tilburg wordt maar een paar kilometer over de weg vervoerd: aan het begin en aan het einde. De rest is spoor of water.”

Alle Tesla auto’s zijn build-to-order. Er wordt dus pas geproduceerd als het besteld is. Zeker in de start-up fase van een bedrijf, zorgt dat voor flinke pieken en dalen in de toevoer. Sjef Rensman: “Die schommeling in volumes vereist een enorme flexibiliteit, niet alleen bij ons intern, maar ook bij onze logistieke partners. Wij vragen echt heel veel van hen. Het mooie van BTT is dat ze dat altijd weer waar maken. Hoe hoog onze eisen ook zijn, het is voor hen nooit een issue.”

Het huidige Tesla pand heeft een gering aantal docks, die heel efficiënt gebruikt moeten worden. “We hebben hiervoor een dedicated BTT rangeerder op het terrein, die zorgt dat er continu volle containers aan het dock staan. De barge terminal zit hier om de hoek, waardoor we heel snel  kunnen afroepen. En natuurlijk gebruiken we in tijden van grote aanvoer de BTT als opslaglocatie. Dat scheelt ons heel veel demurrage in Rotterdam,” aldus Rensman.

Binnenkort opent Tesla een tweede vestiging, 40.000 m², op De Vossenberg, praktisch naast de BargeTerminal. “Het is fantastisch om voor zo’n dynamisch en snel groeiend bedrijf te werken!” zegt Rensman. “Zeker als je partners hebt zoals BTT, die goed meedenken in het ontwikkelen van nieuwe concepten en die meebewegen met al onze wensen. We zullen in de toekomst beslist nog veel mooie dingen samen gaan doen!”

“HOE HOOG ONZE EISEN OOK ZIJN, DAT IS NOOIT EEN ISSUE VOOR BTT!”